Ayurvedische massage

Ayurveda

Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem dat zo’n vijfduizend jaar geleden op schrift werd gesteld. Het is een holistisch systeem afkomstig uit India en betekent kennis (veda) van het leven (ayus).
De drie dosha’s Vata Pitta en Kapha opgebouwd uit de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde spelen een belangrijke rol in de Ayurveda. Alle mensen, seizoenen, leeftijden kunnen beschreven worden in termen van deze drie bio-energieën.
Binnen de Ayurveda betekent afwezigheid van ziekte niet dat je gezond bent, gezondheid betekent dat de drie dosha’s Vata (ether, lucht), Pitta (vuur) en Kapha (water) in balans zijn, de uitscheidingsproducten goed zijn, de geest rustig en in balans is, de weefsels normaal functioneren.

 

Ayurvedische massage
De ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten en is onderdeel van een behandelprogramma of als voorbereiding op de pancha karma, de vijfvoudige reinigingsmethode.

Een Ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. De ayurveda massage is een gehele lichaamsmassage waarbij ook het hoofd, de haren en het gezicht meegenomen worden. De massage kenmerkt zich doordat er rekening gehouden wordt met de constitutie (dosha: vata, pitta en kapha)) van de persoon en zijn/haar specifieke klachten en eventuele pijn in de vorm van massage techniek en de kruidenolie die gebruikt wordt. De werking van oliën is gericht op het balanceren van de dosha’s en het reinigen van de weefsels en kanalen.

De ayurvedische massage is over het algemeen een zachte massage waarbij de druk afgestemd is op de fysieke structuur van de cliënt. Door de behandeling van de energiekanalen en de energiepunten genaamd marma’s heeft de ayurvedische massage een energetisch aspect.

De ayurvedische massage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de geest worden gestimuleerd.

De massage:

  • verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop
  • bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • draagt bij aan lichaamsbewustwording  en verlichting van spierspanning
  • helpt bij klachten vermindering en oplossing zoals rugpijn, nekklachten, reuma, stress, burnout, spijsverteringsklachten en hoofdpijn.     

De ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, jong en oud. Er zijn wel een aantal contra-indicaties waarin wordt afgeraden om een ayurvedische massage te ondergaan: tijdens de eeraste drie maanden van de zwangerschap, bij kanker, bij koorts en direct na het eten.
De ayurvedische massage is een weldaad voor lichaam en geest.